Historie Burg Bier Brouwerij

De broers Jan en Aart zijn in de jaren ’80 al begonnen met het brouwen van bier, dit begon in de schuur als een hobby. Voor Jan is bier altijd al een hobby geweest. In 1995 besloot Jan samen met zijn vrouw jeannette een bierwinkel te openen in een oud garagepand aan de Putterweg in Ermelo. Hier moest natuurlijk ook een brouwerij in gebouwd worden. De brouwerij met een capaciteit van 60 liter per brouwsel kwam in de hoek van de de bierwinkel. Jan en Aart hebben deze brouwerij eigenhandig gebouwd. Zo zijn de ketels uit koperen boilers gemaakt, deze zijn open zodat het proces voor iedereen goed te volgen is. Hier werd één keer in de week bier gebrouwen door Jan of zijn broer Aart.

Jan heeft altijd de wens gehad om deze kleine brouwerij uit te breiden naar een grotere brouwerij. De ruimte waar deze nieuwe brouwerij zou moeten komen was al bekend, namelijk in de oude wasstraat van het garagebedrijf. Deze bevind zich aan de voorkant van het pand.

Start bouw van de brouwerij

In oktober 2005 is dan ook eindelijk begonnen met de bouw van de nieuwe brouwerij. De bouw van de brouwerij heeft  drie en een half jaar geduurd omdat ook hier alles zelf gebouwd en verbouwd is. En dan ook echt ALLES! Jan deed dit met 1 dag in de week op de woensdag samen met goede vriend Hans en broer Aart. Van het uitgraven van de kelder tot het bouwen van de brouwketels. Dit maakt de brouwerij van top tot teen helemaal handmade! Iets waar deze mannen trots op zijn.

Eerste testdag brouwerij

Op woensdag 21 november 2007 werden de ketels voor het eerst officieel op de proef gesteld. Dit werd een bijzonder dag voor Burg Bieren. Het verliep eigenlijk boven verwachting. Natuurlijk waren er hier en daar wat schoonheidsfoutjes maar dat wat belangrijk was ging eigenlijk heel voorspoedig. Er was die dag ook veel pers aanwezig om deze speciale dag vast te leggen. De brouwerij was ’s avonds te zien in Hart van Nederland op SBS 6.

Na deze eerste keer proefbrouwen is verder gegaan met het afbouwen van de brouwerij. Er moest op dat moment nog veel werk verzet worden om de brouwerij af te bouwen. Uiteindelijk is er een datum geprikt voor het officieel openen van de brouwerij en wel op 19 mei 2009. Op deze dag is de brouwerij dan ook geopend. Na 3 jaar en 7 maanden bouwen is de droom van Jan dan toch eindelijk uitgekomen.

Foto’s bouw brouwerij