Geschiedenis van de Paulaner Brauerei
Toen de monniken van Paulaner hun bier begonnen te brouwen, werd het bier alleen in het klooster gedronken. In 1780 kreeg de brouwerij echter een officiële licentie om bier te mogen verkopen. Toen in 1881 het allereerste Oktoberfest in München werd georganiseerd, was het Paulaner die als een van de eersten een tent op dit festival had en daarmee grote bekendheid verwierf onder het Duitse publiek. Inmiddels brouwt de brouwerij zelfs een bier speciaal voor het Oktoberfest.
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgt de brouwerij echter te maken met een flinke tegenslag. De brouwlocatie wordt namelijk grotendeels verwoest tijdens een bombardement. Pas in 1950 is de wederopbouw compleet en kan de productie worden hervat. Paulaner krijgt vervolgens de smaak weer te pakken en in 1986 werd bijvoorbeeld het eerste alcoholvrije Weizen door de brouwerij gebrouwen: Hefe-Weißbier Alkoholfrei.
Brouwen naar authentiek recept
Vandaag de dag wordt het Paulaner bier nog altijd naar authentiek recept gebrouwen. De Paulaner ‘Salvator’ wordt bijvoorbeeld gebrouwen naar een recept van de broeder Barnabas, die omstreeks 1773 brouwmeester van het klooster was. Het is een bier dat van oorsprong bedoeld is voor tijdens de vastentijd. Omdat er dan niet gegeten mocht worden, hield het ‘vloeibare brood’ van broeder Barnabas de monniken op de been. Salvator werd vervolgens de algemene naam voor deze bierstijl, totdat Paulanar de naam registreerde in het jaar 1896. Sindsdien wordt de bierstijl dubbelbock genoemd, een bier wat voornamelijk tijdens de herfst gedronken wordt.
Paulaner bier bij Burg Bieren
Zoals je hierboven kunt zien, hebben we een aantal Paulaner bieren voor je paraat in onze bierwinkel. Gelijk een van deze bieren proeven? Breng dan een bezoekje aan ons biercafé, hier zijn alle bieren uit de winkel verkrijgbaar, dankzij onze unieke biertunnel.