De brouwerij van Leffe
Het begon allemaal in Notre-Dame de Leffe, een in 1152 door Norbertijner kanunniken opgerichte abdij. Hier werd in gemeenschap volgens bepaalde regels geleefd, net zoals dat bij monniken ging. De Norbertijnen stonden echter bekend om hun gastvrijheid en hun opmerkelijke manier voor het ontvangen van pelgrims en andere gasten. Vanaf 1240 werd er namelijk bier gebrouwen door de kanunniken. Iedere passant kon hierdoor hun dorst lessen met bier van de abdij.
Dat kwam goed uit. Het water zat destijds namelijk vol bacteriën, wat het onveilig maakte om te drinken. Dit kwam door de pandemieën die toen Europees grondgebied teisterden. Het brouwen van bier was echter de ideale oplossing! Door de hoge temperaturen tijdens het brouwproces werden alle ziektes uit de drank gefilterd en werd bier veilig om te drinken.
Eigenaar van Leffe bieren
Na de Franse Revolutie heeft het religieuze leven even stilgelegen, en zo dus ook het brouwen van het Leffe bier. De abdij is meerdere malen verwoest en heeft zelfs gediend als een onderkomen voor andere geestelijken, die door verbrandingen hun onderkomen verloren. Toch hebben in 1952 vader-abt Nys en brouwer Albert Lootvoet de brouwerij weer nieuw leven ingeblazen. Zij besloten om het brouwen weer op te pakken en hebben gezorgd voor een uitgebreid assortiment aan klassieke Leffe-bieren, welke zij serveerden aan hun gasten en bierliefhebbers. Vandaag de dag worden de bieren uitgegeven door Ab-InBev.
Leffe bier als winnaar
Het Leffe bier is niet onopgemerkt gebleven en heeft zijn naam groot gemaakt door de rijke achtergrond en prachtige smaken. In 2021 heeft Leffe dan ook meerdere prijzen in de wacht mogen slepen voor vrijwel al hun bieren. Zo hebben de Leffe Rituel 9 en Leffe Bruin beiden dubbele gouden medailles gewonnen. Dit is natuurlijk ongekend!