Ambachtelijke lambiek brouwerij
Brouwerij Cantillon is een ambachtelijke lambiek brouwerij in Brussel waar, tijdens het brouwseizoen van oktober tot april, zo’n 1.700 hectoliter lambiek gebrouwen wordt. Deze lambiek wordt ook gebruikt als basis om geuze, kriek en faro te maken. Populaire bieren van brouwerij Cantillon zijn Rosé de Gambrinus, Classic Gueze, Fou’ Foune en Saint Lamvinus.
Lambiek bier
Lambiek is een bier dat volgens een oude en traditionele methode wordt gebrouwen. Deze methode wordt vaak van vader op zoon doorgegeven. Het bier wordt gebrouwen met spontane gist. In plaats van een gecultiveerde gist toe te voegen, laat de brouwer het bier blootstaan aan de lucht. De regio ten zuiden en westen van Brussel, in de vallei van de Senne, is beroemd om haar lucht. Dit is dan ook bij uitstek de regio voor lambiekbrouwerijen.
Brouwerij Cantillon bij Burg Bieren
Brouwerij Cantillon staat vooral bekend om haar droge bieren. Een mooi voorbeeld daarvan is de Rosé de Gambrinus, een bier met frambozen en een vleugje vanille. Ook heeft deze brouwerij de druiven lambieks nieuw leven ingeblazen. Volgens de brouwerij is een lambiek met druiven de missende schakel tussen de wereld van bier en wijn. De druiven die gebruikt worden in Saint Lamvinus zijn van oorsprong bestemd voor de productie van merlotwijnen. In hun Vigneronne daarentegen worden goed rijpe Italiaanse muskaatdruiven gebruikt die met de hand worden geplukt. Deze druiven bevatten nog veel suikers die de scherpe randjes van de lambiek haalt en het bier ook minder droog maakt dan je misschien van Cantillon gewend bent.