Orval, hate it or love it! Orval is een vreemde eend in de bijt onder de trappistenbieren door het gebruik van Brettanomyces-gist. Orval wordt sinds 1932 gebrouwen in het Belgische Orval, bij adbij Notre-Dame d'Orval.

Brett-gist in Orval

Orval is een bier met nagisting op de fles. Bij het afvullen wordt Brettanomyces-gist (brett) samen met vloeibare kandij toegevoegd aan het bier waardoor deze opnieuw gaat vergisten in de fles. Dat zorgt voor een smaakevolutie van de Orval. De Orval die je gister dronk bij het ene café, zal nooit de Orval zijn die je morgen drinkt bij het andere café. Op het flesje staat een alcoholpercentage van 6.2%, dit is echter een indicatie. Vaak valt het alcoholpercentage hoger uit omdat de restsuikers vergisten en omgezet worden in alcohol.

Smaakevolutie van Orval

Een jonge Orval zal hoppig, fruitig en verfrissend smaken. Orval wordt gedryhopt. Hierbij worden zakken aromahop in de lagertank gedaan wat een hoppige (maar geen bitter) aroma aan het bier zal geven. Na 4-5 maanden zal de fruitigheid van een jonge Orval plaats maken voor zuurtje en de restsuikers verdwijnen waardoor het bier een drogere afdronk krijgt. Een Orval van een jaar oud zal een droge bitterheid bevatten.  Wanneer hop veroudert verliest het zijn smaak en daardoor neemt de hoppige frisheid van het bier steeds meer af. Door de nagisting zal een Orval wel steeds intenser van smaak wordt.

Orval bij Burg Bieren

Doordat een Orval nooit hetzelfde smaak is het erg leuk om een proeverij te doen met bieren van verschillende leeftijden. Bij Burg Bieren hebben wij bijna altijd Orval op voorraad dus als je vaker langs komt kan je je eigen voorraad aanleggen. Ook is bij ons het Orval glas te koop. In ons naastgelegen café De Hazeburg staat de Orval koud en wordt geserveerd in bijpassend bierglas.