Porter vs. Stout
Stout is in 1824 in Ierland ontstaan als variant op de porter. Met de term Extra Stout Porter werd gerefereerd naar een sterke variant van een porter, oftewel een porter met een hoger alcoholpercentage en zwaarder gehopt dan gemiddeld het geval was. Tegenwoordig is het alcoholpercentage van het bier echter geen goede graadmeter meer om te bepalen of het een (Irish dry) stout of een porter betreft. Er zijn namelijk een hoop brouwers die porter bier brouwen met een hoger alcoholpercentage dan de gemiddelde stout.
Het verschil tussen een porter en een stout is voor veel mensen erg onduidelijk en dat is te begrijpen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal subtypes waardoor het helemaal verwarrend wordt. Brouwers nemen het ook niet zo nauw met hun naamgeving waardoor sommige porters eigenlijk in de categorie van de stout vallen en andersom.
Van oorsprong was een porter lichter van kleur en had een rossige gloed in het bier waar een stout compleet zwart en ondoorzichtig was. Bij de stout is dit nog steeds het geval maar een porter is tegenwoordig ook vaak gitzwart. Ook is een porter van oorsprong lichter van alcohol maar dat is dus ook niet meer zo.
Het enige waar je een porter nog van een stout kan herkennen is dat een porter minder droog is dan een stout en een porter is gebrouwen met andere moutsoorten dan een stout. Dit resulteert in frissere, zoete smaak en wat aroma’s van koffie en chocola daar waar bij een traditionele stout vooral een wat bittere, wrange en gebrande smaak overheerst.
Verschillende soorten Stout
Zoals bij veel bieren het geval is, zijn er ook van stout bier verschillende varianten verkrijgbaar. De bekendste en originele variant is de Irish Dry Stout. Variaties daarop zijn de Milk Stout (of Sweet Stout), Oatmeal Stout, Export Stout, (Russian) Imperial Stout, een nieuwe variant de Pastry Stout. Tot slot nog een spannende variant: de Oyster Stout.
- Milk Stout: bij deze variant wordt gebruikgemaakt van melksuiker. Omdat deze suiker niet vergist, geeft dit het bier een kenmerkende zoete smaak.
- Oatmeal Stout: een stout waar haver aan toegevoegd is. Dit bier is ook wat zoeter en minder bitter dan de Irish Dry.
- Export Stout: dit type stout is ontstaan doen Guinness extra zwaar bier begon te brouwen voor de buitenlandse markt. Een Export Stout is dan ook te herkennen aan het hoge alcoholpercentage.
- Russian Imperial Stout: deze Stout valt eigenlijk onder Export Stout. Het betreft hier een sterk bier dat vroeger in Engeland gebrouwen werd voor de Russische markt. Naast het hoge alcoholpercentage, herken je een Russian Imperial Stout aan de sterk geroosterde smaak en aan aroma’s als bittere chocolade, fruit en karamel. Ook is een Imperial Stout vaak wat minder droog dan een Irish Dry of Export Stout.
- Pastry Stout: een gebakje in blik! Vaak donker van kleur, zwaar in alcohol en zoet van smaak, vaak door de toevoeging van vanille, lactose en andere ingrediënten zoals kokos, sinaasappel, donut, pindakaas, kaneel, mint, ect.
- Oyster Stout: oesters en bier lijken misschien een rare combinatie maar in het vroegere Engeland en Ierland waren oester goed betaalbaar voor (haven)arbeiders. Deze werden regelmatig, met een pint stout of porter, genuttigd in de pub. Tegenwoordig wordt dit bier gebrouwen met de schelpen wat een ziltige smaak aan het bier oplevert.
Stout bier bij Burg Bieren
Bij Burg Bieren hebben we meer dan 250 Stout en Porter bieren in ons bierassortiment opgenomen. Deze bieren kun je rustig op onze website bekijken, maar natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze bierwinkel in Ermelo. Wil je zeker weten of we een bepaald Stout biertje voor je op voorraad hebben? Bel dan even met onze winkel voor meer informatie. Het is ook mogelijk om de verschillende bieren te komen proeven in ons naastgelegen biercafé. Dankzij onze biertunnel zijn alle bieren uit onze winkel bovendien ook in het café beschikbaar.