De karakteristieke smaak van rook bier
Rook bier, rauch bier en turf bier zijn verzamelnamen voor de bieren die zijn te herkennen aan hun rokerige geur en smaak. Vaak vragen de sterke rookaroma’s van deze bieren om gewenning. Je moet het als het ware leren drinken. Gelukkig zijn er vele verschillende varianten rook bier beschikbaar, waarbij de ene een sterkere rooksmaak heeft dan de ander. Door de bijzondere rooksmaak, past dit bier uitstekend bij alle gerechten die ook met rook in aanraking zijn geweest, zoals spek, rookworst of paling.
De populariteit van rook bier
Voor het brouwen van bier is gedroogde mout nodig. Het drogen wordt meestal gedaan in eestovens. Tegenwoordig is het eesten vrij eenvoudig, maar vroeger ging dit niet zo makkelijk. Als alternatief werd het mout toen door middel van rook gedroogd. Dankzij technologische ontwikkelingen, werd het eesten in de loop der tijd steeds toegankelijker. Rookmout en de rook bieren verdwenen daardoor uit het alledaagse bierassortiment. In het Duitse Bamberg bleef de traditie van het rook bier echter wel bestaan. Deze stad staat dan ook bekend om zijn rauch bier. Tegenwoordig experimenteren steeds meer (speciaalbier)brouwerijen weer met rookmout. Hierbij nemen ze de bieren uit Bamberg vaak als voorbeeld voor deze speciaalbieren.
Rook bier bij Burg Bieren
Met meer dan 3.000 verschillende soorten bier in ons assortiment, mag een overheerlijk rook bier assortiment uiteraard niet ontbreken. Bezoek onze winkel in Ermelo, of proef direct een van onze rook bieren in ons naastgelegen Speciaalbier café de Hazeburg. Na je bezoek kan je zelfs blijven overnachten in ons Bier & Bed! Deze bijzondere overnachting op de Veluwe is een prachtige, unieke ervaring voor alle bierliefhebbers. Kom je voor een specifiek rook bier langs bij Burg Bieren? Dan is het handig om van tevoren contact met ons op te nemen, zodat je zeker weet dat het bier nog op voorraad is.