Een korte geschiedenis
Quadrupel is eigenlijk niets anders dan gerstewijn, zoals het bier vroeger bekend stond. In 1991 heeft de Nederlandse brouwerij Koningshoven zijn gerstewijn echter van de naam ‘La Trappe Quadrupel’ voorzien en sindsdien is de naam niet meer uit het Nederlandse bieraanbod weg te denken. In 1999 werd de naam voor het eerst door Derek Walsh geïntroduceerd als verzamelnaam voor donkere bieren met een alcoholpercentage van tussen de 10 en 13 procent en sinds die tijd gebruiken meerdere brouwerijen de naam om het sterkere bier in hun assortiment mee aan te duiden.
Het brouwproces van quadrupel bier
Een quadrupel bier heeft een gistingsproces dat plaatsvindt bij een relatief hoge temperatuur, wat het een bier van hoge gisting maakt. De nagisting van het bier vindt plaats op de fles, waardoor er vaak wat bezinksel in de fles aanwezig is. In vergelijking met dubbel en tripel bier, wordt er bij het brouwen van een quadrupel meer mout gebruik en dat proef je. Dit geeft het bier namelijk zijn kenmerkende volle en sterke smaak, die soms zelfs wat doet denken aan de smaak van sherry of port, zeker naarmate het bier ouder wordt.
Barley wine of quadrupel
Hoewel een barley wine en quadrupel zeer veel op elkaar lijken, zijn er oorspronkelijk toch een aantal (subtiele) verschillen. Zo is een quadrupel vaak hoger in koolzuur, terwijl deze minder bittere hopsmaken heeft dan een barley wine. Tijdens het brouwproces wordt er voor een quadrupel bovendien oorspronkelijk Belgische gist gebruikt, terwijl voor barley wine gebruik wordt gemaakt van Engelse of Amerikaanse gist.
Quadrupels bij Burg Bieren
Bij Burg Bieren kunnen we een mooie volle quadrupel zeker waarderen. Daarom hebben we een uitgebreide selectie klaarstaan in onze bierwinkel in Ermelo. Naast deze bieren, hebben we ook een groot aantal bijpassende bierglazen in ons assortiment en is het mogelijk om alle bieren uit ons bierassortiment te proeven in het naastgelegen biercafé.