Het verschil tussen Nederlands en Belgisch Oud Bruin
Het Nederlandse Oud Bruin is verschillend van het Belgische Oud Bruin. In tegenstelling tot de zoete smaak zoals we die in Nederland kennen, is het Oud Bruin uit België een bovengistend bier met een juist wat zurige smaak. Het alcoholpercentage voor dit bier ligt tussen de 5 en 7%.
In Nederland is Oud Bruin een ondergistend bier met een laag alcoholpercentage (zo’n 3,5%). Voor het maken van Oud Bruin werd oorspronkelijk bier gebruikt waarvan de gisting mislukt was. Door het te zoeten kon het alsnog worden verkocht. Tegenwoordig dient verdunde pils als basis voor Oud Bruin.
Een mix van Oud Bruin en pils
Met name in Limburg en Brabant wordt Oud Bruin vaak gemixt. Zo krijg je, wanneer je een ‘Vlemke’ bestelt (Limburgs voor Vlammetje), pils met een minischeut Oud Bruin. Wanneer je een ¼ Oud Bruin mengt met ¾ pils, krijg je een ‘Sjoes’. Deze naam is afgeleid van het Duitse woord Schuß, wat scheut betekent. Wanneer je een glas voor de helft vult met Oud Bruin en de andere helft met pils, krijg je een ‘Half-om’.
Oud Bruin bij Burg Bieren
Ben je benieuwd geworden naar de smaak van een Oud Bruin? Kom dan eens bij ons langs! In ons Speciaalbier café de Hazeburg kan je een Oud Bruin proeven onder het genot van een hapje en de nodige dosis gezelligheid. Naast het café ligt onze bierwinkel. Hier verkopen wij ruim 3.000 verschillende bieren vanuit de hele wereld. Alle bieren die wij verkopen in de bierwinkel, serveren wij ook in het café. Het bier wordt door middel van onze biertunnel getransporteerd naar het café en onderweg gekoeld naar de juiste temperatuur. Wil je na afloop van het bezoek blijven ovenachten? Ook dat kan in onze Bier & Bed!
Kom je voor een specifiek bier naar onze bierwinkel toe? Dan raden wij je aan om vooraf telefonisch contact met ons op te nemen. Zo weet je zeker dat het bier op voorraad is.