Oude kriek in traditionele fles
Oude kriek is een traditionele bereidingswijze van kriek die gekenmerkt wordt door het in de fles mengen van een gerijpte kriekenlambiek met een jonge lambiek die slechts kort gerijpt heeft. Hierdoor ontstaat een gistingsproces op de fles. Omdat er bij dit gistingsproces koolzuurgas vrijkomt, wordt oude kriek van oudsher gebotteld in champagneflessen. Alleen deze flessen waren namelijk bestand tegen de druk van het koolzuur. Omdat deze specifieke variant van kriek sinds 1997 door de Europese Commissie wordt erkend als traditionele specialiteit, herken je de oude kriek nog altijd aan de 75 cl fles met champagnekurk erop.
‘Moderne kriek’
Doordat fruitbieren na de Tweede Wereldoorlog steeds populairder zijn geworden, is er tegenwoordig ook kriek verkrijgbaar die op niet-traditionele wijze gebrouwen is. Bij deze bieren wordt bijvoorbeeld witbier als basis gebruikt in plaats van lambiek en/of worden zoetstoffen en kleurstoffen aan het bier toegevoegd. Om het bier sneller te kunnen brouwen wordt bovendien vaak gebruik gemaakt van roestvrijstalen tanks waaraan houtkrullen zijn toegevoegd. Omdat de naam kriek, net als oude kriek, beschermd wordt door de Europese Commissie, kun je ervan uit gaan dat een bier dat kriek heet tenminste is gebrouwen met behulp van kriekensap en lambiek. Is dit niet het geval, dan zal het bier een andere naam hebben, zoals rosébier.
Kriek bij Burg Bieren
Of je nu zin hebt in oude kriek, kriek, een verfrissend rosébier of een ander fruitbier, in ons bierassortiment vind je gegarandeerd iets lekkers terug. In de categorie kriek / fruit hebben we inmiddels namelijk meer dan 100 bieren opgenomen. Gelijk een van de bieren proeven? Dan ben je welkom in ons Speciaalbier café de Hazeburg. Hier kun je alle bieren uit onze winkel (inmiddels meer dan 3.000) bestellen.