Oude kriek in traditionele fles
Oude kriek is een traditionele bereidingswijze van kriek die gekenmerkt wordt door het mengen van een gerijpte kriekenlambiek met een jonge lambiek die slechts kort gerijpt heeft. Hierdoor ontstaat een gistingsproces op de fles. Omdat er bij dit gistingsproces koolzuurgas vrijkomt, wordt oude kriek van oudsher gebotteld in champagneflessen. Alleen deze flessen waren namelijk bestand tegen de druk van het koolzuur. Omdat deze specifieke variant van kriek sinds 1997 door de Europese Commissie wordt erkend als traditionele specialiteit, herken je de oude kriek nog altijd aan de 75 cl fles met champagnekurk erop.
Moderne ‘kriek’
Doordat fruitbieren na de Tweede Wereldoorlog steeds populairder zijn geworden, is er tegenwoordig ook fruitbieren verkrijgbaar die op niet-traditionele wijze gebrouwen is. Bij deze bieren wordt bijvoorbeeld witbier of donker bier als basis gebruikt in plaats van lambiek en soms worden zoetstoffen en kleurstoffen aan het bier toegevoegd. Ook is de kriekkers zeker niet meer het enige fruit dat wordt gebruikt maar er zijn tegenwoordige ook bieren met de aardbei-, framboos-, mango- en perziksmaken.
Omdat de naam kriek, net als oude kriek, beschermd wordt door de Europese Commissie, kun je ervan uit gaan dat een bier dat kriek heet tenminste is gebrouwen met behulp van kriekensap en lambiek. Is dit niet het geval, dan zal het bier een andere naam hebben, zoals rosébier.
Fruitbieren bij Burg Bieren
Of je nu zin hebt in oude kriek, kriek, een verfrissend rosébier of een ander fruitbier, in ons bierassortiment vind je gegarandeerd iets lekkers terug. In de categorie kriek / fruit hebben we inmiddels namelijk meer dan 100 bieren opgenomen. Gelijk een van de bieren proeven? Dan ben je welkom in ons Speciaalbier café de Hazeburg. Hier kun je alle bieren uit onze winkel (inmiddels meer dan 3.000) bestellen. Na afloop kun je overnachten in ons unieke Bier & Bed..
Kom je voor een specifiek bier onze kant op? Dan is het verstandig om vooraf even contact met ons op te nemen, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.