Geuze / Lambiek

Lambiek, ook wel bekend als lambic, is oorspronkelijk een streekbier uit de Zennevallei rond Brussel, maar wordt soms ook op andere plekken in West-Vlaanderen gebrouwen. Lambiek wordt gebrouwen met behulp van spontane gisting, dit zijn wilde gisten uit de buitenlucht. Vooral het Brettanomyces-gist (brett) komt veelal voor in lambiek-bieren. Er worden geen gisten aan het bier toegevoegd, het bier vergist enkel door de gisten uit de lucht. Lambiek bestaat uit gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop. Hierbij wordt geen jonge hop gebruikt, aangezien deze te bitter is. Oude hop heeft zijn bittere smaak verloren en is vooral erg zacht van smaak. Wel zorgt de hop ervoor dat het bier langer houdbaar blijft. Vroeger vond men dat een lambiek zeker niet bitter mocht zijn. Het moest een verfrissend bier zijn voor de boeren die hard aan het werk waren. Lambiek wordt ook gebruikt als basis voor andere bierentypes zoals een faro, geuze of kriek. Het brouwsel van een lambiek gist na op eikenhouten vaten. Het bier bevat haast geen koolzuur en is erg plat. Ook is er geen schuimkraag te zien zodra je het uitschenkt in een glas. Lambiek is overwegend zuur en dorstlessend.