Een kleine geschiedenis achter Nederlands bier
Sinds het begin van de Christelijke jaartelling wordt er in ons land al bier gebrouwen. In het begin van de Middeleeuwen werd dit nog voornamelijk gedaan door monniken in kloosters, maar aan het einde van de Middeleeuwen zijn de professionele brouwerijen al in opkomst. Nederland heeft op dat moment al veel buitenlandse afnemers. Om hen tegemoet te komen maken de Nederlandse brouwerijen zich de buitenlandse bierstijlen eigen. Op die manier is er een levendige biercultuur ontstaan, met vele buitenlandse invloeden..
Bier werd in de Middeleeuwen gedronken als een algemene drank omdat het door het kookproces veiliger was dan water. Daarnaast werd bier ook gezien als voedzame drank door het gebruik van graan. De vitamine B uit de gist was ook goed voor de gezondheid, maar dat was in die tijd nog niet bekend. Het was toen heel normaal om een liter bier per dag te drinken. Kinderen die bier dronken waren in die tijd ook eerder regel dan uitzondering. In de Middeleeuwen was het bier wel aanzienlijk lichter in alcohol dan tegenwoordig en bevatte ook geen hop. Het bier werd dan veelal op smaak gebracht met kruiden wat in zijn algemeenheid gruit genoemd werd. Pas later werd er hop aan Nederlands bier toegevoegd waardoor het bier een andere smaak kreeg en het langer goed bleef.
Opkomst van de microbrouwerijen
Waar Nederland in 1995, het jaartal dat wij met onze Burg Bier Brouwerij begonnen, nog 40 brouwerijen telde, staat de teller nu op ruim 500 Nederlandse brouwerijen. Dit komt voornamelijk door de opkomst van microbrouwerijen. Dit zijn relatief kleine brouwerijen die zelfstandig opereren en waar vaak maar een aantal mensen werkzaam zijn. De nadruk bij deze brouwerijen ligt vaak op kwaliteit, smaak, originaliteit en brouwtechniek en zodoende niet op het produceren van grote hoeveelheden. De verscheidenheid in Nederlandse bieren is dan ook enorm en op dit moment is de grote trend binnen onze biercultuur de variatie in bierstijlen die de brouwerijen hanteren en de bijzondere brouwsels die worden uitgebracht.
Typische regionale verschillen
Er zijn in Nederland ook regionale verschillen tussen de verscheidene brouwerijen. Zo laten de zuidelijke brouwerijen zich vaak beïnvloeden door Belgische en Duitse bierstijlen (denk bijvoorbeeld aan het Belgisch blond bier). In zuidelijke provincies als Limburg en Noord-Brabant zijn bovendien veel familiebrouwerijen die traditionele brouwtechnieken hanteren gevestigd.
In de Randstad zijn dan juist weer vooral jonge microbrouwerijen te vinden met weinig hang naar traditie en die gebruikmaken van nieuwe technieken en internationale invloeden. De brouwerijdichtheid is in deze regio bovendien relatief hoog.
Ons assortiment Nederlands bier
In ons bierassortiment vind je meer dan 3.000 bieren van over de hele wereld terug, waaronder meer dan 1.000 bieren uit eigen land. Deze bieren zijn zowel afkomstig van microbrouwerijen als van de grote gevestigde namen. In ons Speciaalbier café de Hazeburg kunt u bovendien alle bieren die wij op voorraad hebben proeven. Doormiddel van de biertunnel worden de bieren namelijk van onze bierwinkel naar het café getransporteerd.