Gluten in bier
Gluten zitten in veel graanproducten, zoals bijvoorbeeld in crackers, pizza, pasta, brood en ook in bier. Mensen die last hebben van glutenintolerantie (zoals mensen die aan coeliakie lijden) kunnen deze producten normaliter dan ook beter vermijden. In Nederland heeft ongeveer 1 procent van de bevolking last van glutenintolerantie en daardoor is er best veel vraag naar glutenvrije producten. Speciaal voor deze mensen is er nu glutenvrij bier, zodat ook zij gewoon van een lekker biertje kunnen genieten.
De inhoud van glutenvrij bier
Elk bier dat met granen wordt gebrouwen bevat gluten. Daarom werden de eerste glutenvrije bieren gebrouwen met graanvervangers zoals quinoa, boekweit of rijst. Tegenwoordig is de brouwtechniek echter zo vergevorderd, dat gluten, nadat het bier gebrouwen is, uit het bier verwijderd kan worden. Bij deze laatste methode wordt het bier gebrouwen volgens de gebruikelijke procedure, waarna het met een enzym wordt behandeld waardoor gluten aan elkaar gaan kleven. Vervolgens kan het gluten uit het bier gefilterd worden. Elke batch glutenvrij bier wordt getest om vast te stellen dat er minder dan 20 ppm gluten in het bier aanwezig is. Vaak ligt het gehalte gluten in glutenvrij bier echter nog veel lager. Dit staat altijd op het bier aangegeven.
Glutenvrij bier bij Burg Bieren
We zouden de grootste bierwinkel van Nederland niet zijn, als we niet een aantal glutenvrije bieren in ons assortiment zouden hebben. Speciaal voor mensen met glutenintolerantie hebben we daarom op dit moment ruim 20 verschillende glutenvrije bieren beschikbaar. Deze bieren komen van over de hele wereld, uit landen als Schotland, België, Spanje, Amerika en zelfs Estland! Kom het bekijken in onze bierwinkel in Ermelo of proef er gelijk eentje in het naastgelegen biercafé.