Met ruim 100 liter bier per inwoner behoort Duitsland tot de top 3 van grootste bierproducenten en consumenten van bier. Bier is dan ook de meeste gedronken drank van Duitsland en hoort dan ook bij de Duitse cultuur.

De Duitse bieren kenmerken zich eigenlijk toch wel door eenvoud en zuiverheid. Dit komt omdat er in de meeste gevallen nog steeds gebrouwen wordt volgens het Duitse Reinheitsgebot. Deze warenwetgeving is in 1516 in Beieren ontstaan en heeft bepaald dat bier alleen gemout graan, hop en water mag bevatten. De Duitsers zijn zo trots op het Reinheitsgebot dat ze nog altijd brouwen volgens deze wetgeving welke al niet meer van kracht is en ze het op de lijst van “immaterieel cultureel erfgoed” van de UNESCO willen zetten.

Bekende biertype uit Duitsland zijn dan ook het Duitse tarwe bier bekend als Weisse of Hefe-Weisse, Märzen, Kellerbier, Helles, Pilsner en Schwarz. Natuurlijk kent Duitsland nog meerdere biertypen. Ook is de “craft brewer” in opkomst. Deze vaak microbrouwerijen stappen af van het Reinheitsgebot en spelen zo in op de trends van het moment. Denk hierbij aan IPA’s, Sours en Stout’s.

Naast de vele traditionele brouwerijen vindt u bij ons in de winkel ook de ‘craft brewers” met hun spannende bieren.