Productie van cider
Geplukte (cider)appels worden gemalen tot pulp. Dit pulp wordt uitgeperst. Het uitgeperste pulpsap wordt vervolgens gefermenteerd (vergist) tot cider. Een ciderbrouwer kan ervoor kiezen om zelf gist toe te voegen aan het brouwsel, of te wachten op natuurlijke vergisting. Tijdens de vergisting zetten de vruchtsuikers zich om in alcohol. Na deze vergisting kan de brouwer ervoor kiezen om de cider nog een aantal jaar op houten vaten te laten rusten. In principe is de cider na drie maanden te drinken.
Appels worden als basis gebruikt voor een cider. Er kunnen echter ook andere ingrediënten aan de cider worden toegevoegd zoals cranberry, druiven, peren of vlierbloesem. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos!
Is cider bier?
Cider is geen bier. Qua kleur en koolzuur is een cider vergelijkbaar met sommige bieren. Maar eigenlijk komt een cider meer overeen met wijn. Cider en wijn ontstaan beide door het fermenteren van vruchtsuikers. Terwijl bier ontstaat door de vergisting (fermentatie) van granen.
Waarin cider wel overeenkomt met (sommige) bierstijlen: na afloop kan de cider een tijd rusten op houten vaten. Dit zien we bij bepaalde biertypen ook veel gebeuren.
Cider bij Burg Bieren
Burg Bieren is de grootste bierwinkel van Nederland. Maar ook in ciders zitten wij niet verlegen. Hierboven is ons assortiment ciders te zien. Alle ciders zijn ook te bestellen in ons Speciaalbier café de Hazeburg. De ciders worden dan door de biertunnel teruggekoeld tot de juiste temperatuur. Hoewel we onze voorraad altijd zo actueel mogelijk proberen te houden, is het handig om vooraf te bellen als je voor een specifiek bier (of cider) naar onze winkel komt.