Cider

Cider (of appelwijn) is een alcoholische drank die in de basis is gemaakt van appels. Een cider kan echter ook van andere fruitsoorten worden gemaakt. Wanneer een cider van iets anders dan van appels wordt gemaakt, staat dit ingrediënt voor het woord cider, dus bijvoorbeeld perencider of bessencider. Om een 'appel'cider te maken, worden de appels eerst vermalen. Het pulp van de vermalen appels wordt vervolgens uitgeperst. De appelsap die hieruit komt, wordt vergist tot een cider welke alcohol bevat. Ciders kunnen veel verschillende smaakprofielen hebben. Zo kunnen ze erg zoet zijn, maar ook erg droog. Sommige ciders zijn troebel en andere zijn weer heel helder. De kleur kan ook verschillend zijn: van lichtgeel tot bruin, alles is mogelijk. De grote verschillen tussen de ciders komen vooral door het gebruik van verschillende appelrassen. Zo is een groene appel vaak zuurder dan een rode. En zo perst de één helderder dan de ander. Het overgrote deel van de ciders is koolzuurhoudend. Er zijn echter ook niet-koolzuurhoudende ciders.