Geschiedenis van Brut bier
Champagne of Brut bier wordt in veel verschillende vormen gebrouwen. Oorspronkelijk komt het uit Belgisch Vlaanderen. Nu Brut bieren in de mode zijn, worden deze steeds vaker buiten België gebrouwen. Bij de nieuwe generatie Brut bieren wordt er ook veel geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten en gistingen. Tegenwoordig bestaan er dan ook Brut IPA’s, waarbij waarbij de hopbitterheid van een IPA gecombineerd wordt met de droge smaak van een Champagne wat een fantastisch bier oplevert.
Hoe ontstaat Brut bier?
Bieren in Champagnestijl beginnen traditioneel gezien met een basis van (blond) Belgisch bier. Het bier wordt gebotteld in flessen van 75 cl waarbij nieuwe suiker én Champagne gist wordt gedaan. De flessen worden vervolgens gesloten met een kroonkurk. Terwijl het gist de suiker fermenteert komt er koolzuur en alcohol vrij. De gist sterft en zinkt naar de bodem van de fles. Het kan drie maanden tot een jaar duren voordat de fermentatie is voltooid. Terwijl de gist zijn werk doet, worden de flessen horizontaal gelegd om de dode gist te laten ophopen langs de lange zijde van de fles.
Zodra het gist klaar is met zijn werk, begint een proces dat bekend staat als remuage. De flessen worden gedurende een periode van een aantal weken een beetje gedraaid en van hoek veranderd totdat de hals van de fles recht naar beneden wijst. De uitgewerkte gist zakt langzaam in de hals van de fles. De hals van de fles, waar alle gist in zit, wordt vervolgens snel bevroren. De fles wordt daarna uit het rek gehaald en de kroonkurk wordt verwijderd. Het opgebouwde koolzuur die op de bevroren gistprop drukt, dwingt het om als een kogel uit de flessenhals te springen. De fles wordt tot slot aangevuld met een jong biertje zodat deze weer geheel is gevuld. Hierna volgt de kurk en de kurkenkooi en is het bier klaar om te worden verscheept naar de consument, die het Champagne bier opnieuw mag laten poppen.
Kenmerken van Brut bier
Het resultaat is een droog en zeldzaam bier met superfijne Champagnebubbels. Het is vaak een combinatie van een fijnere, droge smaak van brut Champagne met de licht gedempte zoetheid van een Belgisch bier. Eén van de bekendste en meest gewaardeerde Brut bieren is de Beglische DeuS van brouwerij Bosteels die zelfs naar Frankrijk wordt verscheept voor de tweede vergisting en waar de meesters van de remuage zich over de laatste fase van het proces ontfermen.
Brut of Champagne bieren schenk je bij voorkeur in een bijpassende glas waarvan wij er verschillende in ons assortiment hebben of anders in een champagne flûte.
Brut bieren bij Burg Bieren
Het overheerlijke Brut bier laten we bij Burg Bieren ook graag rijkelijk vloeien. Benieuwd naar de smaak van een champagne bier? Haal deze dan gauw eens in huis via onze bierwinkel. Je dit bier ook direct komen proeven in ons naastgelegen Speciaalbier café de Hazeburg. Wij kunnen namelijk alle bieren gekoeld transporteren naar het café via onze innovatieve biertunnel. Omdat er zoveel lekkers is om uit te proberen, kun je er gerust een dag voor uittrekken. Een bezoek aan de winkel is ook prachtig te combineren met een wandeling over de Veluwe. Overnacht daarna bijvoorbeeld in ons Bier & Bed om er een onvergetelijke ervaring van te maken.
Mocht je langs willen komen voor een specifiek Brut bier? Dan is het raadzaam om even contact op te nemen, zodat wij de voorraad kunnen controleren. Zo hoef je niet mis te grijpen, proost!