De karakteristieke smaak van rauchbier
Rauchbier is een van de typische en traditionele bieren uit Bamberg, Duitsland. Toch is rauchbier historisch gezien niet uniek voor deze streek. Voor het brouwen van bier wordt mout gebruikt. Mout is graan dat eerst geweekt wordt waarna het ontkiemt. Om het kiemingsproces te stoppen wordt de mout op lage temperatuur gedroogd. Dit heet eesten. Tegenwoordig wordt de mout gedroogd op een eestvloer met gaatjes in de vloer waar de warme lucht door komt. Vroeger werd de mout echter gedroogd in de zon of door middel van rook. Door deze rook kwam er ook een rooksmaak aan de mout dat in het bier achter bleef. Tijdens de industriële revolutie werd het gebruik van rook steeds minder populair, alleen in Bamberg bleef men brouwen met mout dat is gedroogd boven een vuur.
Doordat de mout van rauchbier boven vuur wordt gedroogd wordt het ook gedeeltelijk geroosterd. Rauchbieren hebben daardoor niet alleen een rooksmaak die aan gerookte paling of ham doet denken maar ook de geroosterde smaken zijn in echte Bambergse rauchbieren duidelijk aanwezig. Een rauchbier is niet voor iedereen weggelegd en soms vergt het een beetje training. In Bamberg wordt ook niet voor niets gezegd dat “de tweede kroes beter smaakt dan de eerste, en de derde beter dan de tweede”.
De populariteit van rook bier
Er zijn nog twee brouwerijen actief is Bamberg die rauchbier brouwen, namelijk rauchbierbrauerei Schlenkerla en Brauerei Spezial. Beide brouwen bier waarvoor alleen rookmout gebruikt wordt maar ze hebben ook een paar bieren waarbij slechts een deel rookmout gebruikt wordt om het bier wat toegankelijker maakt.
In de rest van de wereld wordt er ook weer geëxperimenteerd met rookmout in bier. Niet alleen de hoeveelheid rookmout die wordt gebruikt is van belang voor de smaak, ook de brandstof van het vuur is belangrijk. Zo kan er worden gerookt met het in Bamberg traditionele beukenhout, maar er wordt ook gerookt met turf (peat in het Engels), eikenhout, notenhout of stro. Deze smaken zullen na goed proeven ook zeker in het bier terug te vinden zijn.
Rook bier bij Burg Bieren
Bij Burg Bieren hebben we uiteraard de traditionele Bambergse bieren van Schlenkerla en Spezial in het assortiment maar ook verschillende nieuwkomers zoals Muifel Beerskey en Dupont Triomf. Met meer dan 3.000 verschillende soorten bier in ons assortiment, mag een overheerlijk rookbier assortiment uiteraard niet ontbreken. Bezoek onze winkel in Ermelo, of proef direct een van onze rook bieren in ons naastgelegen Speciaalbier café de Hazeburg. Na je bezoek kan je zelfs blijven overnachten in ons Bier & Bed! Deze bijzondere overnachting op de Veluwe is een prachtige, unieke ervaring voor alle bierliefhebbers. Kom je voor een specifiek rook bier langs bij Burg Bieren? Dan is het handig om van tevoren contact met ons op te nemen, zodat je zeker weet dat het bier nog op voorraad is.