Hoe ontstaat Brett bier
Brett bier is een afkorting van Brettanomyces, dit is een wilde gistsoort. Tijdens het brouwen van bier worden suikers door de gist uit de granen gehaald. Die granen dienen als voedsel voor de gist en in het brouwproces zet de gist deze suikers om in alcohol en koolzuur. De meeste biergisten zetten tot een bepaalde hoogte de suikers om in alcohol, aroma’s en koolzuur. Echter, zet de gistsoort Brettanomyces de suikers ook om in alcohol, maar dan gaat dat op een wat krachtigere manier. Hierdoor blijft er minder suiker over, waardoor er een lekker droog bier ontstaat. Brett neemt namelijk ook suikers op die gewone biergisten niet op kunnen nemen. Naast dat het Brett bier dus een stuk minder zoet is, zorgen de Brettanomyces ook voor een zurige smaak in het bier.
Zure Brett bieren?
Toch hoeft het niet altijd zo te zijn dat Brett bieren per definitie zuur zijn. Door bijvoorbeeld nagisting op de fles, ontwikkelt de smaak van het bier zich verder. Dit gaat vaak van fris en fruitig naar zachter. Waardoor dus ook de Brett Bieren een minder zure smaak krijgen. De krachtige Brettanomyces gisten zijn voornamelijk bekend door het gebruik ervan in de spontane gisting van Lambiek. Daarnaast komt de Brett ook voor in traditionele Britse bieren.
Brett bieren bij Burg Bieren
Wil je de smaaksensatie van de Brett bieren ervaren? Kom dan langs bij Burg Bieren, de grootste bierwinkel van Nederland. Bij Burg Bieren hebben we maar liefst 3.000 verschillende bieren in ons assortiment. Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan onze bierbrouwerij, Speciaalbier café of zelfs overnachten in onze Bier & Bed. Hier kan je heerlijk overnachten en uiteraard een echte Bier Experience plannen.
Kom je voor een specifiek Brett bier naar onze bierwinkel toe? Dan raden wij je aan om vooraf telefonisch contact met ons op te nemen. Zo weet je zeker dat het bier op voorraad is.