Het verschil tussen witbier en weizenbier
Hoewel veel mensen het denken, zijn de Belgische bierstijl witbier en het Duitse weizenbier niet hetzelfde. De overeenkomst is dat beide biersoorten met tarwe gebrouwen worden. Bij een weizen moet het bier voor minstens 50% uit tarwemout bestaan en volgens het ‘Reinheidsgebot’ mogen er naast hop, gist en water geen andere ingrediënten aan het bier toegevoegd worden. Het is het speciale weizengist wat uiteindelijk voor de kenmerkende zachte en zoetige smaak van het bier zorgt.
In tegenstelling tot weizen, wordt witbier juist met ongemoute tarwe gebrouwen en er is geen regelgeving die bepaalt dat er geen andere ingrediënten dan gist, hop en water aan het bier toegevoegd mogen worden. Vaak worden er bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschil aan het brouwsel toegevoegd. Het is het witbiergist wat uiteindelijk voor kenmerkende frisse aroma’s van het Belgische witbier zorgt.
Serveren van witbier en weizenbier
Een origineel Belgisch witbier hoort geserveerd te worden in een dik glas, waarbij de bovenkant van het glas breder is dan de onderkant. Het bier hoort een temperatuur te hebben van tussen de 3 en 5 graden Celsius en het flesje dient in één keer leeggeschonken te worden. Een weizenbier hoort iets warmer gedronken te worden en daarbij hoort een temperatuur van tussen de 6 en 8 graden Celsius. Het bijbehorende glas is een hoog glas met een lichte uitloop.
Witbier, weizenbier en tarwebier bij Burg Bieren
Tarwebieren zoals witbier en weizenbier zijn een belangrijk onderdeel van ons bierassortiment. Naast de bieren zelf, hebben we natuurlijk ook een groot aantal bijpassende bierglazen op voorraad. Door onze biertunnel is het bovendien mogelijk om alle witbieren die op dit moment op voorraad zijn in onze winkel, ook te nuttigen in het naastgelegen biercafé. Na afloop van het bezoek aan het café, kun je nu ook blijven slapen in ons Bier & Bed.