0341 - 564 934
Volg ons ook op:
Hop Valley Festeroo
33 cl. - 7,3% vol
Land:
Amerikaanse bieren
Soort:
Seizoens Winterbier / Kerstbier
Brouwerij:
Hop Valley Brewing
Lees meer

Bierfeest 2014

Bierfestival in Ermelo op zaterdag 2 augustus
Pure promotie voor het Nederlandse bier
 
ERMELO - Op de eerste zaterdag van augustus staat in Ermelo al jaren het Bierfeest van Burg Bieren aan de Putterweg op de evenementenagenda. Ook dit jaar is dat het geval. Maar liefst 33 brouwerijen zijn zaterdag 2 augustus present op het bierfestival. "Daarmee zitten we aan de grens van onze mogelijkheden," zegt Tineke van Wilgenburg, die samen met haar vader Jan het feest organiseert. "Meer ruimte is er hier gewoon niet."
 
Het wordt al de negentiende keer dat het bierfeest wordt gehouden in Ermelo. En daarmee is inmiddels sprake van een traditie, met traditionele gebruiken. Eén daarvan is bijvoorbeeld het varken aan het spit. Want bij bier drinken moet ook gegeten worden. "In de vroege ochtend moet het varken al aan het spit, want anders is het natuurlijk niet op tijd gaar," lacht Tineke. Dat betekent dat de organisatie al vroeg uit de veren is. Maar dat moet toch, want er moet heel wat geregeld worden. Al valt de stress mee. "Inmiddels hebben we een vast draaiboek. Veel brouwerijen die hier komen, komen ook niet voor het eerst, dus die weten wel hoe het werkt." Het bierfeest van Burg Bier begon ooit heel klein op het pleintje bij het café. "De eerste keer hadden we vier of vijf brouwertjes hier, inclusief onze eigen brouwerij," weet Tineke nog. Inmiddels is het festijn uitgegroeid tot een gigantisch evenement. "Tegenwoordig gebruiken we ook het plein hiervoor, de ventweg, nog een plein, onze bierzaak en natuurlijk het café om alle brouwers kwijt te kunnen en de verkoop van bier te kunnen regelen." Wat gebleven is, zijn de gezelligheid én een ander belangrijk uitgangspunt van het bierfeest: pure promotie van Nederlandse bieren. "Buitenlandse biermerken komen er hier tijdens het bierfeest niet in. Dat hebben we vanaf het begin als stelregel. We richten ons ook zoveel mogelijk op de kleinere, ambachtelijke bierbrouwerijen. De grootste die je hier de afgelopen jaren kon vinden was La Trappe, het trappistenbier, maar die komen dit jaar niet. Wel weer van de partij is Gulpener, maar dan niet met pils maar met speciaalbier." Nieuwkomers Onder de deelnemende brouwerijen is ook weer een groot aantal nieuwkomers. "Dat vinden die bierkenners die hier komen altijd heel leuk," vertelt Tineke. "Al is het festival er natuurlijk niet alleen voor hen. Ook veel mensen die op de sfeer afkomen, Ermeloërs en toeristen, zijn van harte welkom."
 
Nieuwkomers
Onder de deelnemers zijn de brouwerijen Bad Hair Brewing uit Kapelle, Butcher's Tears uit Amsterdam, Berghoeve brouwerij uit Den Ham, Brouwerij 't Uiltje uit Haarlem, Brouwerij De Markies uit 's Hertogenbosch, Brouwerij De Vriendschap uit Amsterdam, HillDevils uit Wouwse Plantage, Rebels bierbrouwerij uit Den Bosch, Ruig Brouwers. "Dat wil niet zeggen dat dat allemaal nieuwe brouwerijen zijn, hoor. Maar ze zijn wel voor het eerst bij ons op het festival."
 
Glas als entreeprijs
Voor wie nog niet eerder op het bierfestival in Ermelo was is het leuk om te weten 'hoe het allemaal werkt'. Tineke legt het in een paar zinnen heel goed uit. "Wie bier wil drinken bij de verschillende brouwers, koopt een festivalglas. Dat kost tien euro. Je krijgt er dan ook twee consumptiemunten bij. De losse consumptiemunten kosten 2,25 euro per stuk. Het glas geldt als entreeprijs. Het bier wordt ook alleen in dat glas geschonken en naafloop mag je het glas mee naar huis nemen. Voor wie geen bier drinkt, is de entree gratis." Tijdens het festival wordt ook gezorgd voor eten en andere dranken. "We hebben broodjes hamburger, kip en shoarma en snacks. Het is dus niet de bedoeling zelf drank en eten mee te nemen en te nuttigen." "De mensen spoelen ook hun eigen glazen telkens om. Wij zorgen voor schoon water, dat voortdurend wordt ververst. In totaal kunnen wel honderd verschillende bieren worden geproefd, want elke brouwerij komt met meerdere eigen bieren naar Ermelo. Sommige brouwerijen hebben wel zeven verschillende bieren."
 
Tachtig procent overdekt
Onder de bierbrouwers is het festival in Ermelo razend populair. "Wij hebben de naam een supergezellig feest te zijn. Binnen een week waren we deze keer vol. Een rondje bellen is al genoeg. Iedereen komt hier graag." Dat geldt ook voor het publiek dat het bierfeest inmiddels heeft ontdekt. "Het is moeilijk in te schatten, maar zo'n 3000 mensen komen er zeker. Als het slecht weer is misschien iets minder. Al hoef je dan beslist niet thuis te blijven, want tachtig procent van het festival is overdekt." Van de bezoekers komt zo'n tachtig procent op de fiets. Logisch want er wordt alchohol gedronken en daar passen geen risico's in het verkeer bij. Mensen die bier willen kopen om mee naar huis te nemen, worden verwezen naar de winkel van Burg Bier bij het festival. "De brouwers zelf verkopen geen bier om mee te nemen. Dat gebeurt alleen in de winkel." Tineke en haar vader krijgen op de dag van het festival zelf steun van zo'n dertig mensen, merendeels vrijwilligers, die helpen bij de opbouw. "We zorgen ook voor muziek. Achter op het plein treedt Bob van Zandbergen op. Die begint rustig met luistermuziek en bouwt daarna een feestje." Maar voor mensen die gewoon rustig een biertje willen drinken en een beetje willen kletsen is er ook alle ruimte. "We hebben zitplekken aan de andere kant van het festivalterrein waar dat prima kan." Het festival duurt van 12.00 tot 20.00 uur. "Daarna is het ook echt klaar. Nee, de bierbrouwers gaan niet eerder naar huis. We dringen er ook bij hen op voldoende bier mee te nemen, want de toeloop is altijd heel groot."
 

Klik HIER voor foto's van vorig jaar!!!

Actueel
Definitieve lijst brouwers bierfeest bekend!
05/07/2017
De definitieve lijst met aanwezige brouwerijen op ons jaarlijkse bierfeest is bekend!
lees meer
Openingstijden KONINGSDAG
26/04/2017
KONINGSDAG ZIJN WIJ GESLOTEN!
Wij proosten op onze Koning.
lees meer